csontvKülönleges, Észak-Afrikában készült ókori kerámiaedények kerültek elő Óbudán, az Aquincumi Múzeum ásatásain. A két díszes korsót a római kori polgárváros Duna-parti temetőjének sírjaiban találták.

Az egyik egyfülű korsó, más edényekkel együtt egy hamvasztásos sírban feküdt, a másik kétfülű edény egy gazdagon felékszerezett fiatal nő holttestének lábánál nyugodott.

A finom kidolgozású, vékony falú, fényes vörös bevonatú, terra sigillátának nevezett edényeket növényi és mitológiai ábrázolások díszítik, közöttük megtalálható lantján játszó Apollo isten, Léda a hattyúval és Európé elrablása. A tárgyakat a mai Tunézia területén, az egykori Africa Poroconsularis nevű római provinciában gyártották a Kr. u. 3. század közepe táján.

 

Bár később, a Kr. u. 3. század végén és a 4. században kis számban importáltak innen kerámiatárgyakat (elsősorban tálakat, tányérokat) a dunai tartományokba, a most Aquincumban talált díszes korsókhoz hasonló, nagyon törékeny korai típusok eddig teljesen ismeretlenek voltak Pannonia területén. Ezek a maguk korában is ritkaságnak számíthattak az európai tartományokban, így minden bizonnyal komoly értéket képviselhettek itt.

Hogy miként kerültek ezek az edények Európába, egyelőre csak sejteni lehet. A helyi kerámiagyártás mellett a Kr. u. 3. század közepéig főleg galliai és germániai műhelyekből szállítottak nagy mennyiségben finom kidolgozású, asztali edényeket a pannoniai piacokra, elsősorban a dunai folyami úton.

A Kr. u. 250-260-as években azonban súlyos germán támadások érték az európai tartományokat, emiatt a Rajna környéki gyárak nagyrészt megszűntek. Ebben az időszakban kezdődhetett meg az észak-afrikai kerámiaműhelyek termékeinek, minden bizonnyal igen költséges importja a dunavidéki tartományokba.

A két észak-afrikai korsó 2011 tavaszán már látható lesz az Aquincumi Múzeum legújabb ásatásait bemutató kiállításon.

forrás index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://folyokautca.blog.hu/api/trackback/id/tr692277421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása