Advent első vasárnapján kezdődik meg az új egyházi év a keresztény hagyományok szerint, a karácsonyra való felkészülés hetei ezek. Advent négy vasárnapot foglal magába, az ünnep Szent András megemlékezésével kezdődik és december 24-éig tart.

Mi is meggyújtottuk az első gyertyát. Idén, rendhagyó módon, mézeskalácsból készítettem az adventi koszorút.

  

Adventi koszorú
Az advent, a latin adventus "eljövetel" szóból származik. A karácsonyt, Krisztus születését várják. Az ünnep első nyomai a VI. század első felében lelhetők fel. Az adventi koszorú hagyománya azonban sokkal későbbi. A koszorú, karika gondolata ugyan az emberiség ősi homályába merül: azokban az időkben, mikor még hittek boszorkányokban, varázslókban, gonosz lelkekben, innen származik a varázskör gondolata. Az ősi pogány kultúrában koszorút fontak szalmából, fűzfavesszőből vagy zöld fenyőágakból, és vörös, vagy aranyszín szalagokkal díszítették. A zöld a termés színe volt, a piros az életé, a sárga és az arany a fényé. A koszorú - vagy a kör - az örökkévalóság jelképe volt, és a varázserőé is, amely nem törik meg, nem múlik el. Azt tartották, hogy a koszorúkkal minden gonosz szellem elől el lehet zárni a házat. Ez az ősi pogány varázslat idővel feledésbe merült és 1838-ban újította fel egy keresztény férfiú, Johann Heinrich Wichern protestáns lelkész.

Nézd meg ezt is!

A bejegyzés trackback címe:

https://folyokautca.blog.hu/api/trackback/id/tr521568127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása