Óbuda-Békásmegyer képviselőtestülete a tegnapi ülésén több mint kéttucat előterjesztésről döntött. Tárgyalt mások mellett a közterületek használatának és az üzletek éjszakai nyitva tartásának új szabályozásáról. Bár a napirendek között szerepelt az önkormányzati bérlakások és nyugdíjasházak lakbérének felemelése is, ezt a polgármester javaslatára levették a napirendről.

A kerület polgárainak és gyermekeinek érdekében szigorította a kerület vezetése a közterületek használatát és rendjét. A jövőben tilos zaklató, másokat zavaró módon szórólapot osztogatni, a rendelet megtiltotta a közterületi koldulást is. A gyermekek nyugalma és egészsége érdekében a jövőben tilos lesz dohányozni a játszótereken, ahol a köztéri játékokat csak 14 év alatti gyermekek vehetik igénybe. A rendelet kitér arra is, hogy mutatványos tevékenységre nem adható közterület-hasznosítási hozzájárulás.
20 illetve 25 százalékkal javasolta emelni az előterjesztő az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérleti díját 2008. július 1-től. Mind a költségalapon meghatározott, mind a szociális alapú lakbérek esetében így látta biztosítottnak az ingatlanok értékállóságát.
Bús Balázs, a kerület polgármestere javaslatára az ügy tárgyalását a testület levetette a napirendről, egyben felkérte a hivatal illetékes ügyosztályát egy olyan tervezet kidolgozására, mely a szociálisan rászorulók lakásfenntartási költségnövekedését ellentételezi. A városvezető indítványára várhatóan a következő közgyűlés dönt a lakásfenntartási támogatásról szóló rendelettel együtt a díjemelésről.
A kerületben összesen 3149 önkormányzati lakást érint a díjtétel változás. Az helyhatóság a bérlők anyagi helyzetétől függően 20, 25 illetve 30 %-os lakbértámogatást adhat. A tervezett változtatás szerint a szociális alapon bérbe adott lakások esetében az eddigi 268. Ft./nm/hó bérleti díj 317. Ft./nm/hó –ra módosulna; míg a költségalapon meghatározott ingatlanok esetében 397. Ft./nm/hó –ról 416. Ft./nm/hó –ra nőne a bérleti díj.
Ugyancsak a lakosság nyugalmának érdekében korlátozni kívánja a tizenkét meghatározott zónán kívül (jellemzően a sűrűn lakott lakótelepi területeken) a képviselőtestület az éjjelnappali boltok nyitva tartását, reggel 6 és este 22 óra közé szorítva a nyitvatartási időt. A lakossági panaszok alapján születő előterjesztés vitájában elhangzott, az éjszakai alkoholfogyasztást kívánja akadályozni a rendelettervezet, tekintettel arra, hogy a csendrendelet ennek szabályozására alkalmatlan. Szilveszterkor és január 1-én a boltok egész nap nyitva tarthatnak.
A napirendi pont tárgyalásának második fordulójára a testület egy munkacsoport felállításáról döntött. Végső döntés egy hónap múlva várható.
 
obuda.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://folyokautca.blog.hu/api/trackback/id/tr8494627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása