400 g síma liszt ,
250 g vaj ,
3 kanál porcukor
és só ízlés szerint ,
1 tojás sárgája ,
1 egész tojás
20 g élesztő,
kevés tej

töltelékhez
darált dió cukor,
barack lekvár (házi az igazi)

máznak
3-5 dkg vaj ,
3-4 ek cukor,
2 tábla Marika keserű csokoládé .

A lisztet , vajat , cukrot , sót eldörgölöd úgy hogy olyan morzsás (coarse meal) legyen , hozzáadod a tojást és a tojássárgáját valamint itt teszed bele a tejben feloldott élesztőt is és jól kigyúrod .
3-4 részre osztod és lapokat nyújtasz belőle. Az első lapot a tepsire teszed (én a gáztepsit használom, a nagyot és csak 3 lapot nyújtok belőle. Ha 4-et nyújtasz lehet, hogy kisebb tepsi kell.) A tészta tetejét villával megszurkálod rákened a baracklekvárt , amire rászórod a cukorral kevert diót ,és vigyázol hogy egyenletes legyen . Amikor a következő tésztát helyezed a dióra gyengéden nyomkodjad rá hogy összeálljon és egyenletes legyen . A legfelső tésztára nem kell semmit tenni csak megszurkálni.
350 fokon sütni 40 vagy, 50 percig, vagy amilyen a Te sütőd. Szép világosbarna legyen, de ne égjen meg a széle.

Amikor teljesen kihűlt (én benne hagyom a tepsibe), vajból, csokoládéból, cukorból, pici vízzel csokoládé mázat főzöl . A darabokra tört csokoládét egy kisebb lábasba tesszük és cukorral kis vízzel folytonos keveréssel sűrűre főzzük. A félig kihűlt csokoládéba keverjük a vajat. (Ha több vajat teszel puhább, de ragadósabb lesz a máz. Van aki így szereti, de akkor nem lehet csomagolni, vagy egymásra tenni.) Bevonjuk vele a süteményt, vigyázva hogy egyenletes legyen. Ismét hagyni kell hogy kihűljön. Én estétől reggelig így hagyom. Amikor a máz teljesen megmerevedett, éles késsel a tetszés szerinti nagyságú kockákra vágod .

Jó étvágyat

A bejegyzés trackback címe:

https://folyokautca.blog.hu/api/trackback/id/tr15828481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása