header_logo

 

A Neumann-ház azért hívta életre a Gramofon Online-t, hogy ismertté és elérhetővé tegye a magyar népszerű kultúra korai – egy mára letűnt formátumban megőrzött – hangdokumentumait.

Magyarországon korábban egyetlen közgyűjtemény sem kezdett bele a gramofonlemezek összegyűjtésébe. A mai napig a magángyűjtők kutatják fel, őrzik és rendszerezik a népszerű kultúrának ezeket a mára történetivé érett dokumentumait. A Neumann új gyűjteménye egyúttal új modellt is teremt itthon: a gyűjtői archívumot. Egy olyan alulról építkező gyűjtemény felépítése a cél, ahol a gyűjtők hozzák nyilvánosságra gramofonfelvételeiket, és osztják meg tudásukat egymással és az érdeklődőkkel. A gyűjtői archívumban a hozzáférés és az értékelés nyitott mindenki számára, a gyűjtemény és a tudásbázis gyarapítása a közösség joga és feladata.

A Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1906-os kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei: www.gramofon.nava.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://folyokautca.blog.hu/api/trackback/id/tr951849631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása