Húsvét közeledtével igyekszünk a lányoknak ötleteket adni, milyen tojás-csodákkal várják a locsolókat. Most egy igen ősi technikát fogunk bemutatni: méhviasz segítségével fogjuk díszíteni a tojásokat.

A viaszos technikához nélkülözhetetlen néhány hozzávaló, amit érdemes időben beszerezni egy hobbi- vagy kézműves boltból. De van is idő begyűjteni, hiszen még majdnem két hét van hátra húsvétig!

Hogy mik ezek?
- íróka. Ez általában vékony faág, gally, aminek a végére egy fémtölcsérecske van erősítve: ebbe kerül majd a megolvasztott viasz.
- Méhviaszgyertya

Amire még szükség lesz:
- legyen kéznél szalvéta, vmi rongy vagy papírzsebkendő, hogy gyorsan, még melegébe le tudjuk törölni a viaszt a tojásról, mikor eljön az ideje
- egy másik, egyszerű gyertya a melegítéshez
- színes tojásfestékek
- no, és persze tojás.

Mikor hozzálátsz a tojás viaszolásához, tudnod kell, hogy nem a legegyszerűbb technikát választottad: még a legvégén is könnyű elrontani, ha figyelmetlen az ember. Nem elkeserítésképp mondom, hanem csak azért, hogy az első kudarc miatt ne keseredj el: nem könnyű. Annál szebb viszont az eredmény, ha sikerül! De lássunk is neki!

Először is: készítsd elő a főtt vagy kifújt tojásokat! (a tojásfújásról itt olvashatsz) A kifújt tojásnál kicsit jobban kell vigyázni, hogy össze ne roppantsd, miközben a viaszolásra koncentrálsz!

A méhviaszgyertyából törj le egy kis darabot, tedd bele az íróka tölcsérébe, és tartsd a gyertya fölé! Elég hamar megolvad, de elég hamar vissza is keményedik a méhviasz: többször kell majd újramelegíteni.


 

Az írókával rajzolj különböző mintákat a tojásra! (néhány ötlet) Látni fogod, hogy a viasz rögtön kihűl a tojáson.

 

Íme néhány ötlet:(KATT a képre)

Tedd ezek után a tojást a színező lébe! A legtöbb tojásfestékhez meleg víz szükséges. Ez nem gond, csak arra ügyelj, hogy ne legyen nagyon forró, nehogy a lében leolvadjon a viasz a tojásról.

A szükséges idő elteltével vedd ki a festékből a tojást, és hagyd jól lecsöpögni, megszáradni!

Most jön a neheze: a viaszt el kell tüntetnünk a tojásról! Tartsd a tojást ügyesen a gyertya lángja fölé, de ne túl közel! A túl nagy hőtől megrepedhet a tojáshéj, és akkor oda a nagy mű! Szóval, valahogy ügyesen tapasztald ki a megfelelő távolságot, ahol már olvad a viasz, de még nem törik a tojás! Az olvadó viaszt azonnal le kell törölni egy rongy vagy zsebkendő segítségével (különben újra megdermed)! Ha szépen körbeforgattad a tojást a láng fölött, és letörölted róla mindenhol a viaszt, készen is vagy! A tojást néha még egy kis zsíros vagy olajos ruhával át szokták törölgetni, hogy szép fényes legyen!

A színekkel is játszhatsz: megteheted, hogy előbb a tojást mondjuk sárgára fested, s csak aztán viszed fel rá a viaszt. Aztán tedd mondjuk piros festékbe: így, mikor leszeded róla a viaszt, a narancssárga tojáson napsárga minták fognak díszelegni!

Jó próbálkozást és szép hímes tojásokat kívánok!

Forrás:sulinet

Megjegyzem én újabban a viasz helyett ecetbe mártott fogpiszkálóval maratom le a festéket a pirosra festetett tojásokról a fenti minták alapján. Színezni pedig a vöröshagyma külső, száraz héjával szoktam. Jó sok kell belőle, ezért én már most kérni szoktam az ismerős közértestől.

Ötletek természetes festékekre ITT

Sok húsvéti ötlet: ITT

További technikák: ITT

is...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyokautca.blog.hu/api/trackback/id/tr311011974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása