ImageA mandala nem más, mint a mindenség, valamint a hindu illetve buddhista istenek ábrázolása, egy szakrális jelkép.
Maga az elkészítési folyamat is egy különleges, meditatív eljárás. A mandala szó a szanszkritból (ősi indiai szent nyelv) származik, jelentése kör, ívszelet, korong.
Ezzel a külső látható világot is, valamint a tudat és a test belső világát is szimbolizálja. Eredetét leginkább Tibethez és Indiához köthetjük, de Nyugat-Európa országaiban is elterjedt a mandalafestés, elsősorban az oktatásban és terápiás célokkal használják. Az építészetben is megtalálhatóak, gondoljuk a gótika színes rózsaablakira.

A lényeg

A mandala elkészítésének célja a belső harmónia megtalálása, megnyugvás, gyógyíthatjuk vele testünket, lelkünket, kikapcsolhatunk, de ajándékként is remekül funkcionál.
A készítés menete
Mindenképen szükséges egy alap, amit saját magunk is megszerkeszthetünk, de eleinte érdemesebb sablonokat használni. Ha mégis megpróbálkozunk az alap elkészítésével, akkor a következőket javaslom.
Először körzővel rajzoljunk egy kört, majd a belsejébe még néhányat, majd szögmérővel osszuk fel a mandalát 4, 8, 12 vagy több egyenlő részre. Így egyenletesen oszthatjuk el a kívánt mintákat. Gyerekkorunkban gyakran csináltuk ezt, anélkül, hogy tudtuk volna; mandalát készítünk.
Image
Ha sablont használunk, akkor a kiválasztott mintát tetszés szerinti nagyságban lefénymásoljuk,majd kiszínezzük. Használhatunk rosttollat, színes ceruzát, olajkrétát, bármilyen akrill-, aquarell- vagy vízfestéket, filctollat, porcelánfestéket, üvegfestéket….stb.
Nagyon lényeges a színek megválasztása, ezek mind-mind jelentéssel bírnak, íme néhány példa:
- fehér: megkönnyebbülés, együttérzés, nyugalom, ártatlanság, tisztaság
- sárga: barátságosság, természet, intelligencia, derű, melegség
- piros: emberszeretet, bölcsesség, szenvedély, energia, bátorság
- kék: elégedettség, ellazulás, harmónia, hűség, kiegyensúlyozottság
- zöld: természet, gyógyulás, növekedés, bizalom, kapcsolat
- fekete: titok, megérzés, újjászületés, méltóság
- rózsaszín: érzékenység, egyetemes gyógyulás
Néhány jó tanács
 
Image
Színezéskor ügyeljünk arra, hogy mindig vagy belülről kifelé vagy kívülről befelé haladva fessünk, így hat ránk leginkább nyugtatóan.
 
Ha festéket választunk, akkor alapnak mindenképpen érdes felszínű papírt használjunk (engré vagy aquarell), mert ez felszívja a vizet és nem lesz hullámos felszínű.
Ne kezdjünk túl bonyolult és nagy ábrával, mert elég hosszadalmas folyamat (több óra is lehet) egy minta elkészítése.
Amikor elkészültünk, próbáljuk egészként vizsgálni a munkát, figyeljünk önmagunkra, hogy milyen érések bukkannak fel bennünk. Nincs csúnya vagy szép mandala, az adott személyiségünket fogja tükrözni.
A mandalákból készíthetünk faliképet, üdvözlőkártyát, mappákat, porcelántárgyakat stb., a lényeg, hogy örömet szerezzünk magunknak és barátainknak.
Jó szórakozást és gyönyörű alkotásokat kívánok mindenkinek!
Annak aki többet szeretne megtudni:
szerintünk: (0/5)
szerintetek: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://folyokautca.blog.hu/api/trackback/id/tr89466023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása