Tudósító 2008.05.27. 14:16

Újlak

Határai: Mikoviny utca a Folyondár utcától - az utcától keletnek futó lépcső a Doberdó útig - Bécsi út - Nagyszombat utca - Duna folyam - Kavics utca és a belőle északnak futó kilátó út - Felhévízi utca - Pusztaszeri út - Szépvölgyi út - Folyondár utca a Mikoviny utcáig.
Az itt állott középkori Szentjakabfalva a török időkben elpusztult. Németek telepítették újra Neustift néven; az Újlak a német név fordítása. A szőlőművelésen kívül téglagyára is sok embernek adott kenyeret.
Fontos vámhely volt, itt ágazott el a Buda felől érkező út Óbuda és Esztergom felé, és kedvező átkelési lehetőséggel is rendelkezett. Már a XIII. században híres szőlővidék. A XV.-XVI. század fordulójára elvesztette önállóságát és beleolvadt Óbudába.
Szentjakabfalva fölött – valószínűleg a Kolozsy-tér feletti Kis-Kecske hegyen – állott az egykori budai királyi vár, mely az Anjouk idején királynéi vár lett, majd egy ideig egyetem, s melyet az ősi hagyomány alapján németül Ecilburgnak, Attila várának neveztek.
A régi Újlakot csaknem teljesen lebontották, megújulása napjainkban is folyik.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyokautca.blog.hu/api/trackback/id/tr43490161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása